Recunoașterea facială în timp real introdusă la Londra: când va ajunge în România

de: Alexandru Puiu
27 01. 2020

Poliția din Londra a implementat recunoașterea facială în timp real. Aceasta vine cu numeroase proteste din partea organizațiilor pentru protejarea intimității.

Serviciul Poliției Metropolitane din Londra a început să folosească tehnologia de recunoaștere facială în timp real pentru identificarea răufăcătorilor. În zone cheie din oraș, mai multe camere vor scana fețele trecătorilor și vor trimite alerte către ofițerii de poliție, în cazul în care sunt identificate potriviri cu criminali căutați.

Conform oficialilor de la Londra, această soluție ”va facilita combaterea crimelor serioase, inclusiv a violențelor cu arme de foc sau cuțite, exploatarea minorilor și ajutarea celor vulnerabili.” Printr-o postare pe Twitter, cei de la Met au asigurat publicul larg că orice imagini obținute de noile camere care nu declanșează o potențială alertă vor fi șterse imediat. În plus, rămâne la latitudinea polițiștilor dacă decid sau nu să oprească pe cineva pornind de la acele alterte.

Noul sistem de recunoaștere facială în timp real introdus la Londra nu se bazează pe camerele existente din capitala Marii Britanii. În schimb, este o infrastructură de sine stătătoare, fără vreo conexiune cu rețeaua CCTV din oraș sau cu camerele de corp pe care le folosesc agenții de poliție.

În mod previzibil, deși oficialii Poliției Metropolitane au făcut eforturi mari pentru a convinge cetățenii că această tehnologie va fi folosită pentru lucruri bune, există foarte mulți critici la adresa ei. De mai multe ori, s-a dovedit că precizia acestui sistem nu este perfectă și, în unele cazuri, e folosită ilegal.

Un raport al Universității din Essex din aprilie 2019 a atras atenția asupra faptului că precizia tehnologiei de recunoaștere facială folosită la Londra este de aproximativ 81%. Cu un an înainte, implementarea unei tehnologii similare în South Wales, tot în Regatul Unit, a dus la identificarea eronată a 2300 de persoane nevinovate ca fiind răufăcători.

Pe de altă parte, când vine vorba de implementarea acestei tehnologii în alte colțuri ale Europei, s-ar putea să mai treacă cel puțin cinci ani până când se va întâmpla asta. Un proiect de săptămâna trecută al Comisiei Europene speră să ducă la interzicerea tehnologiei pentru următorii cinci ani, timp în care, autoritățile vor căuta soluții noi pentru prevenirea abuzului.